‘Mijn droom? Ik wil op de ambulance werken.’

Gemeente Amsterdam / WSP

In Syrië was Hussain al Farhan (23) verpleger. ‘Ik liep zes maanden stage als ambulanceverpleegkundige en wist meteen: dit is wat ik wil.’ De oorlog maakte het onmogelijk om die droom waar te maken. Hij vluchtte naar Nederland en wachtte een jaar lang op een verblijfsvergunning. Nu is hij twee jaar in Nederland. Hij spreekt indrukwekkend goed Nederlands, heeft zijn stage bij Cordaan met succes afgerond en begint daar nu met een leerwerktraject Verzorgende IG 3.

Cordaan: ‘We hebben gewoon keihard mensen nodig!’

Amsterdamse zorgorganisaties hebben stages geboden aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders). Een aantal statushouders hebben nu hun stageperiode succesvol afgerond. ‘Het mes snijdt aan twee kanten,’ vertelt Saskia Tavenier, praktijkadviseur van de Cordaan Academie. ‘Statushouders krijgen zo een kans om hun leven weer op te bouwen en wij hebben er goed geschoolde, nieuwe collega’s bij.’

Cultuurverschillen en een taalbarrière

‘We hebben altijd geïnvesteerd in het opleiden van personeel. Dat moet ook wel, want er zijn enorme personeelstekorten in de zorg. We hebben gewoon keihard mensen nodig! Werken met statushouders was wel nieuw, en dus ook voor de werkbegeleiders. Op de werkvloer kregen zij te maken met grote cultuurverschillen en een flinke taalbarrière.’ Hussain herkent dit: ‘Er zijn mensen uit Eritrea, Mali, Syrië. Niemand spreekt goed Nederlands, dus ook onderling is het moeilijk om contact te maken. De cultuurverschillen zijn groot en iedereen heeft een heftig verleden. Ik hou van grapjes maken, maar sommige mensen zijn heel serieus.’

Na een jaar stage in dienst

‘Tijdens de stage geven wij de kandidaten intensieve begeleiding,’ vertelt Saskia. ‘Gemiddeld loopt een kandidaat een jaar stage, dan stroomt hij door naar Verzorgende IG 2 of 3. Hussain is een uitzonderlijk geval. Hij kreeg al na een half jaar een contract voor een leerwerktraject Verzorgende IG niveau 3. Hij had natuurlijk al ervaring in de zorg. En hij heeft zelf hard gewerkt om de Nederlandse taal te leren. Dat scheelt alles.’

Hussain vond snel zijn draai bij Cordaan

Mooi voorbeeld

Binnenkort start Hussain in zijn nieuwe functie. Hij loopt zijn laatste rondje op de afdeling waar hij stage liep. Hij groet een van zijn cliënten, een wat oudere demente man. Hij houdt zijn hand lang vast en kijkt hem goed in de ogen. ‘Ik ga u helpen om naar bed te gaan.’ Saskia is trots: ‘Er zijn maar weinig mensen bij wie het werk zo vanzelf gaat. Mooi voorbeeld ook, want zoveel mannen zie je niet in de zorg.’

Achtergrond: Statushouders in de zorg

‘Zijn er kansen voor statushouders in de zorg?’ Met deze vraag nodigde Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) twee jaar geleden werkgevers in de zorg uit om samen met het ROC antwoord te zoeken op die vraag. Met elkaar hebben zij een stagetraject ontwikkeld voor de opleiding Entree Zorg & Welzijn. De kandidaten lopen twee dagen in de week stage, drie dagen per week gaan ze naar school, een dag daarvan is voor Nederlandse taalles, de andere twee dagen volgen ze zorgvakken. Na de stage komen de kandidaten in aanmerking voor een betaald leerwerktraject om vervolgens te solliciteren op een betaalde baan in de zorg. Hussain al Farhan is een van de eerste statushouders die de stage met succes heeft afgerond.