Gewoon solliciteren bij DAS

De Normaalste Zaak
DAS is ook partner van De Normaalste Zaak

Guy van Doremalen is directeur personeelszaken bij DAS. Het bedrijf heeft al langer dan de Participatiewet bestaat tot doel om mensen met een beperking een kans te geven. “DAS is een kennisorganisatie. We werken voor en met mensen. Dus het ligt voor de hand om die mensen ook in ons MVO-beleid centraal te stellen.”

Elk jaar meer

DAS heeft zich tot doel gesteld om elk jaar meer mensen met een beperking aan te nemen. “Vorig jaar waren het er 10. Dit jaar willen we nog eens 15 mensen aannemen.” Van Doremalen vindt het belangrijk dat iedereen werkt in een reguliere functie die bijdraagt aan de doelstellingen van DAS. Het is volgens Van Doremalen best lastig om mensen te vinden. “Het is een relatief kleine groep mensen, met heel diverse talenten. Het is voor ons de uitdaging om die diverse talenten te selecteren en te matchen met onze functies. Natuurlijk kijken wij naar aanpassing van functie-eisen of omstandigheden, maar we hebben niet primair gekozen voor jobcarving.”

Speeddates

“Bij elke vacature die we hebben, kijken we of er een kandidaat met een arbeidsbeperking is die op de functie past.” Dat blijkt nog best moeilijk in de praktijk. “Mensen met een beperking komen niet vanzelf op je af. Daarom bezoekt mijn collega de speeddates van ‘Onbeperkt aan de Slag’. Als je eenmaal iemand hebt ontmoet die bij het bedrijf past, dan is de stap om een baan aan te bieden veel dichterbij. Wij zouden graag willen dat mensen met een beperking ons ook opzoeken, zodat wij samen kunnen kijken wat er mogelijk is.”

We wisten niet dat hij blind was

Van Doremalen vertelt over een collega met een visuele beperking die toevallig wel via de reguliere weg bij DAS terechtkwam. “De eerste sollicitatieronde was telefonisch, want het betrof de functie van callcentermedewerker. Toen de jongen werd uitgenodigd voor een tweede gesprek vertelde hij dat hij blind was. De manager moest wel even schakelen, maar uiteindelijk is de jongen aangenomen. Dankzij een brailleregel kan hij de antwoorden op de vragen die onze klanten hebben gewoon opzoeken op zijn computerscherm.”

Praktische tips

Wat Van Doremalen niet genoeg kan benadrukken is het belang van praktische tips van en voor andere werkgevers. “We zijn allemaal aan het pionieren. Laten we dat samen doen.” Hij heeft zelf tips genoeg en is ook om die reden aangesloten bij de ‘99vanGroot-Amsterdam’. “Veel werkgevers weten bijvoorbeeld niet dat je voor een dove medewerker gratis tolkuren krijgt. Dat kan gewoon via de website tolknet.nl. En ook de brailleregel van onze blinde medewerker is vergoed via de regeling voorzieningen van het WSP.”

Nuchter

Hij loopt er liever niet mee te koop, toch noemt hij het nog op de valreep. Van Doremalen heeft een zoon met een auditieve beperking. “Ik weet hoe het is vanaf de andere kant. Als werkzoekende met een handicap.” Misschien verklaart dat zijn nuchtere houding in deze materie. “Veel mensen leven al jaren met hun beperking, zo niet hun hele leven. Ze zijn gewend om het werk op een andere manier te doen. Ze willen gewoon een baan. Net als jij en ik.”

Save

Save