Duurzaam verpakkingsadvies

MVO Nederland

Caroli Buitenhuis van Biobased Packaging Innovations

Meer weten over biobased verpakken? Caroli Buitenhuis informeert ondernemers een uur lang vrijblijvend over kennis en contacten. “De milieuproblemen nemen toe en de aarde raakt uitgeput: hoe kan het anders?”

Antwoord op verpakkingsvragen

Met haar bedrijf Biobased Packaging Innovations wil Caroli Buitenhuis duurzaamheid in de verpakkingsmarkt versnellen. “Bedrijven willen wel, maar weten niet hoe,” merkt Buitenhuis op. “Ik heb met veel grote partijen om tafel gezeten die allemaal tegen dezelfde vragen aanlopen.” Buitenhuis somt op:

  • Welk composteerbaar alternatief is er voor mijn product?
  • Waar is het van gemaakt?
  • Wat kost het?
  • En wat betekent het voor mijn verdienmodel?

Biobased verpakken is voor veel retailers en merkeigenaren nieuw terrein. Buitenhuis kent de wereld van verpakkingen op haar duimpje en helpt ondernemers op weg.

Expo centre ingericht als supermarkt

De wereld van plastic verpakkingen is een ingewikkeld en chemisch verhaal. Chips, koffie, afwasmiddelen, zuivel. Elk product heeft andere eigenschappen en zit dus in andere plastics verpakt. Daarom staan in het expo centre van Biobased Packaging Innovations samples van verpakkingen opgesteld per productgroep, net als in de supermarkt.

Chips in een nieuw jasje

“Neem bijvoorbeeld de reguliere zakken chips,” zegt Buitenhuis. “Die zijn verpakt in 9-laags plastic, elke laag garandeert een andere eigenschap van het plastic, zo kan onder andere geur-, kleur en houdbaarheid gegarandeerd worden.
Hoeksche Chips is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat de stap durft te zetten naar biologisch afbreekbaar plastic. Hierin blijft de chips veel korter knapperig ten opzichte van de conventionele verpakking. Maar het nieuwe plastic draagt wel bij aan het duurzame karakter van de handgeschepte chips. Een bijkomende markt voor de chipsproducent is Rwanda, waar ze al jaren een fairtrade project hebben. In Rwanda worden niet-composteerbare of niet-recyclebare verpakkingen verboden zodra er een composteerbaar of recyclebaar alternatief is. Binnenkort kan je in Rwanda dus wellicht geen Lays meer vinden, en alleen nog maar Hoeksche Chips kopen.”

Verdienmodel

“Met hulp van Biobased Economy, een programma van Economische Zaken, kan ik retailers en merkeigenaren een uur lang vrijblijvend en onafhankelijk informeren en hen direct verbinden aan relevante partijen. Hebben zij daarna nog meer vragen, of is er behoefte aan onderzoek, brainstorms of een bijeenkomst met meerdere partijen uit de keten, dan ben ik inzetbaar als verpakkingskundige en innovatieadviseur.”

Biobased verpakken

Biobased verpakkingsmateriaal heeft als basis een hernieuwbare grondstof. Dat kunnen aardappel-, mais- of tomatenstengels zijn, maar ook papier en karton. Sommige bioplastics zijn biologisch afbreekbaar of
composteerbaar. Bioplastics zijn gemaakt van hernieuwbare materialen, dus putten de aardbodem niet uit. Het omzeilt afhankelijkheid van olieproducerende landen uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten.

Biografie: Caroli Buitenhuis

Caroli Buitenhuis was innovatieadviseur bij Syntens en hielp als adviseur bij Greenwish duurzame initiatiefnemers op weg. Zij is de bedenker van het milieubewustwordingsproject TassenBol, een retoursysteem voor plastic tassen, zodat ze via supermarkten ingezameld en hergebruikt kunnen worden. “Op een gegeven moment was ik klaar met alleen plastic tasjes. Ik wilde het probleem bij de bron aanpakken, om echt een doorbraak te realiseren.”

www.biobasedpackaging.nl