Tapijt van visnetten

MVO Nederland
Interface tapijt van visnetten

De inwoners van het eiland Bantayan verzamelen oude visnetten uit zee voor de tapijten van Interface

Het resultaat van Net-Works is een tapijttegelcollectie gemaakt van afgedankte visnetten. Een circulair project waarbij ‘s werelds armste, afgelegen kustgemeenschappen hun eigen bedreigde omgeving helpen beschermen. Interface-directeur Ton van Keken: “Meestal gaat circulair ondernemen over de effecten op het milieu, maar dit project krijgt veel aandacht vanwege de sociale impact.”

 

 Tapijt van afgedankte visnetten

“Om onze recyclingmachines rendabel te laten werken, verzamelen we nylon visnetten in India en op de Filippijnen,” zegt van Keken. “Afgedankte visnetten zijn een groot probleem in deze armste kustgemeenschappen van de wereld. De nylon netten hebben een levensduur van meer dan 600 jaar. Het zeeleven sterft uit: koraal en vissen raken verstrikt in de netten. Lastig want de visserij is het brood van de lokale bevolking.”

Opruimen is de nieuwe werkgelegenheid

“In plaats van naar vis, wordt er nu naar de afgedankte netten gevist. Na recycling worden ze verwerkt in de tapijttegelcollectie Net Effect. Hergebruik is voor ons vanzelfsprekend, aangezien grondstoffen steeds schaarser worden.”

“De lokale bevolking krijgt opeens zoveel nieuwe kansen, dat gaat vanzelfsprekend gepaard met veel positieve energie.”

Media-aandacht

“De positieve effecten van dit project stralen af op ons merk. Het koraal en de stranden knappen weer op, en de lokale bevolking krijgt opeens zoveel nieuwe kansen, dat gaat vanzelfsprekend gepaard met veel positieve energie. Meestal gaat circulair ondernemen over de effecten op het milieu, maar dit project krijgt veel media-aandacht vanwege de sociale impact.”

Bonuspunten voor duurzaamheid

“Voor een hele kleine minderheid consumenten is duurzaamheid de hoofdreden voor een aankoop. We leveren primair een goed en functioneel product, daarnaast moet je de schoonheidsprijs winnen met mooie kleuren en designs. Als dat allemaal klopt, kun je met duurzaamheid bonuspunten scoren.”

Ambitie: Mission Zero

Net-Works past mooi in de missie van Interface: Mission Zero. In 2020 heeft het bedrijf geen impact meer op de planeet. Van Keken: “Zo’n doelstelling dwingt je tot radicaal innoveren, want met bestaande technieken is dit niet haalbaar.”