Betaal voor licht, niet voor lampen

MVO Nederland

Thomas Rau, Foto: RAU Architects

Thomas Rau plaatste Philips voor een uitdaging: “Geef me licht en ik betaal ervoor. Of het nu daglicht is of een lamp.” Zijn bedrijf Tuntoo brengt meer van dit soort circulaire concepten in praktijk.

Pay per lux

“Ik heb 1860 uur 500 lux licht nodig in mijn bedrijf per jaar,” zei Thomas Rau, CEO van Architectenbureau RAU tegen Philips, “Het maakt me niet uit hoe je het doet, met daglicht, een lamp, elektriciteit. Allemaal prima. maar daar heb ik niks mee te maken. Ik wil licht kopen.” Zo is Pay per lux ontstaan.
Philips kwam met een minimalistisch lichtplan. Rau: “Als wij een vaste prijs betalen per lichteenheid (lux), dan is het in hun voordeel om zo min mogelijk materiaal of energie gebruiken. Dit is waarom performance based consumption zo duurzaam is.”
Philips is de hoofdaannemer, wat betekent dat zowel de installatie van de verlichting als de energienota voor rekening van Philips komen en dat Philips eigenaar blijft van de producten. Dit laatste om de innovatiesnelheid van het energieverbruik van verlichting te stimuleren. Na afloop van de contractperiode neemt Philips de verlichtingsproducten weer terug in het productieproces, en de grondstoffen worden weer hergebruikt. Zo wordt er geen onnodig afval geproduceerd en wordt recycling geoptimaliseerd.

55% besparing

Het team van Philips werkte met installatiepartner CasSombroek. Ze gebruikten Ledlampen met dimmers aan de hoge plafonds, “Zodra de zon schijnt dimmen de lampen.” Na de installatie van de ledlampen hadden we meteen 35% aan licht bespaard. Maar door optimalisatie van Philips kwam daar nog eens 20% bovenop.”
Philips heeft slimme energiemeters geplaatst. Deze meters registreren het energieverbruik en geven hiermee inzicht in het verbruik per ruimte, waardoor er efficiënter met energie kan worden omgegaan. Met behulp van de energiemeters kan Philips RAU het meest energiebesparende licht van dit moment bieden.

Wat levert het op

Philips blijft in deze constructie eigenaar van de materialen. Rau: “Dat maakt het meteen ook duurzaam, want een lamp die lang meegaat is in deze situatie ook in hun voordeel.” Thomas Rau geniet niet alleen van intelligent en betaalbaar licht en een mooie showcase op de werkloer van zijn architectenbureau. Geïnspireerd door deze ervaring richtte hij het bedrijf Turntoo op. Hier brengt hij meer van dit soort circulaire concepten in de praktijk.