Goed voor lijf en lucht

NRC Next
  • Je kunt in Hong Kong met je work-out licht laten branden.
  • Duurzaam sporten kan nog niet in Nederland. Maar in 2008 opent in Rotterdam de Sustainable Dance Club

Op de website lachen de Chinezen je Amerikaans toe. De ‘etalage’ van de sportschool staat vol met gespierde Johnny Bravo’s. De wat meer uitgezakte versies mogen een rijtje verderop fietsen. This is a real American sportschool!

De megaketen California Fitness telt 24 vestigingen in Azië. Negen daarvan staan in Hong Kong, de stad badend in de smog. Gezonde afgetrainde lijven lopen in en uit voor hun wekelijkse portie work-out. Maar lekker alleen aan je eigen lichaam werken gaat daar sinds kort niet meer op. Je dient niet langer alleen jezelf, maar ook je directe omgeving. Met het programma Powered by YOU heeft California Fitness een primeur: energie opwekken terwijl je sport.

Het idee is geboren op een feestje toen de Franse uitvinder Lucien Cambarota met de directeur van California Fitness, Steve Cinefelter, over duurzaamheid in de sportschool aan de praat raakte. „Al snel kwamen we tot de conclusie dat we dezelfde ambitie hebben: de verloren energie van het sporten opvangen en hergebruiken. Nog geen maand later waren de eerste testmachines in gebruik.”

„We hebben hiervoor geen nieuwe fitnessapparaten hoeven te ontwikkelen. We konden de Powered by YOU-machines gewoon aansluiten op de apparaten. Daardoor zijn de kosten minimaal. Binnenkort sluiten we al onze apparaten hierop aan”, licht ze toe. „De eerste officiële Powered by YOU-zaal zal tijdens de opening van de vestiging in Beijing in gebruik worden genomen. Het wordt een ruimte waar alleen licht brandt dat de leden zelf hebben ‘gewonnen’ zodat het effect direct zichtbaar is.”

Steve Cinefelter komt met de feiten. In één uur kun je met een gemiddelde work-out 50 watt produceren. Daarmee voorkom je dat twaalf liter CO2 vrijkomt. Als je dit dagelijks één uur doet, produceer je in een jaar 18,2 kilowatt, goed voor de compensatie van 4,380 liter CO2. „Fitness is dus niet alleen goed voor je gezondheid, maar draagt ook bij aan een gezonder en schoner milieu. Het kost je geen extra energie, en iedereen kan het verschil maken. Door mee te doen aan dit programma kunnen onze leden zo een schonere lucht voor Hong Kong promoten.”

Wendy Lee vult hem aan. „De reacties zijn ontzettend positief, veel leden volgen de ontwikkelingen op de voet en sporten alleen nog maar op duurzame apparaten. Dat is niet vreemd. Vervuiling is in Hong Kong onmiskenbaar. Als je een foto maakt op een windstille dag zie je de smog hangen. Veel mensen lopen met mondkapjes op straat, ze hebben last van allergieën en steeds meer kinderen hebben astma. Mensen zijn driftig op zoek naar compensatie voor hun eigen vervuiling. En willen hun verantwoordelijkheid nemen.”

Een soortgelijk concept wordt 21 maart 2008 gerealiseerd in Rotterdam, daar wordt de eerste Sustainable Dance Club geopend: MyTown. Een club met een dansvloer waar energie wordt opgewekt als je erop danst en waar de toiletten met regenwater worden doorgespoeld.

Op een Nederlandse duurzame sportclub moeten we nog even wachten. Sports & Health Club David Lloyd, met sportscholen in onder meer Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, is wel geïnteresseerd in de ontwikkeling van duurzame projecten, maar vreest de hoge kosten. „En dat betekent een onbetaalbaar fitnessabonnement”, zegt Jimé Hoen van David Lloyd. Maar er is hoop. „Wanneer het concept doorontwikkeld wordt naar een rendabel en continu product, willen wij daar graag bij betrokken zijn. ”